Relatie en overgang

door | 8 februari 2019

Hormoonschommelingen maken je het leven zuur. Niet iedere vrouw heeft hier in dezelfde mate mee te maken. Ook de duur van de overgang is verschillend per vrouw, 4 – 10 jaar. Een hele poos dus, en daarom mag de overgang niet onderschat worden. De relatie en overgang horen er bij maar je kunt het leven erg veel aangenamer maken wanneer je er actief aan werkt.

Gedeelde smart=halve smart.

Mijn moeder heeft nooit over de overgang gesproken, dat was toen taboe. Nu niet meer. Ik praat er met mijn man over en deel ook wel eens wat met de kinderen, zoals een opvlieger. De relatie en overgang voor bijvoorbeeld opvliegers is de kinderen nu bekend. Samen kunnen we er nu om lachen.

Samen er op uit.

relatie en overgang
Samen naar een nieuwe dimensie.

We hebben een elektrische fiets gekocht om zo meer te fietsen. Dat bevalt ons geweldig. Samen boodschappen doen met de fiets. Het kratje bier halen we met de auto. s’ Avonds wandelen om een uur of negen, gedurende een half uur, bevalt ons nu ook goed. Je hoofd is daarna weer leeg en fris. Goed voor je huwelijk en lichaam.

Er veranderd veel in je omgeving.

Het is nu ook de periode dat je kinderen op kamers gaan, je ouders meer hulp nodig hebben en jezelf weet dat kinderen krijgen nu voorbij is. Je figuur is aan het veranderen en wat voorheen nog wel lukte, lukt nu niet meer. Dat maakt je somber en soms verdrietig. Dat wordt niet altijd begrepen en kan dan tot spanningen leiden met de nodige emoties. Tijdens je huwelijk heb je beide gezegd: in goede en slechte tijden….. Je moet dus proberen het samen te bespreken en samen te doen. Anders dreigt het gevaar dat je uit elkaar groeit. Samen uit, samen thuis.

Waarschijnlijk ben je er zelf ook al achter gekomen dat sommige soorten eten of hapjes de irritante opvliegers veroorzaken of versterken. Doordat je hormoonhuishouding volledig in de verbouwing zit (gelukkig niet echt) en straks een hele nieuwe verhouding heeft, kun je wellicht ook accepteren dat je andere voeding nodig hebt. Je lichaam reageert immers anders daar voorheen. Het bewijs zit in het aankomen, moeilijk afvallen enzovoort. Je huwelijk heeft vele stormen doorstaan en deze nieuwe fase is als een nieuw huwelijk voor beide. Het is echt de moeite waard en je komt er met enkele hulpmiddelen echt heel goed uit. Ik spreek uit eigen ervaring. Kijk eens zonder verplichting bij de e-boeken. Zo heb ik alles onder controle gekregen.