Overgangsklachten

By | 7 november 2018

Overgangsklachten zelf herkennen.

Dit zijn denk ik de meest voorkomende overgangsklachten klachten en hun symptomen. Ik ga ervan uit dat je gezond bent en in de overgang, dat is bij mij het geval.

Wanneer je twijfelt dan zou ik altijd een deskundige raadplegen.

overgangsklachten van Anita

De opvlieger, nummer één van de overgangsklachten

Hoe herken ik die? Plots heel warm worden en daarna weer te koud. Als gevolg daarvan zweet breekt uit en krijg je een rood hoofd of borst. Na een paar minuten weer voorbij. Zo is het mij ook overkomen. Het verschil tussen warm en koud voelen is nu ontregeld, je “thermostaat” is niet meer zuiver. Wanneer er zo’n opvlieger komt denk je dat iedereen dat kan zien en maakt het je onzeker. Ik heb voor mezelf onderzocht wanneer dit veelal gebeurde. Hoofdzakelijk door mijn voeding! Dat kun je zelf aanpassen en het verschil bij mij is groot. Het heeft ook meegeholpen om mijn buikje te verminderen. Wanneer je hulp of goede uitgebalanceerde overgang recepten gebruikt zal je opvliegers veel minder sterk worden of zelfs verdwijnen.

opvlieger

Eventueel zou je het supplement Menoxium kunnen proberen, het is goedkoop en geeft snel baat. Echter, blijf wel op je voeding letten! Bepaalde soorten eten en drinken zorgen ervoor dat de opvlieger weer heel snel en krachtig terug komt. Echt het helpt je overgangsklachten verminderen.

Een buikje, een uiterlijke klacht

De eerste jaren, van mijn overgang, ben ik enkele kilo’s aangekomen. Dit is ontstaan doordat de stofwisseling ging vertragen en ik mijn eetpatroon niet veranderde. De vertragende stofwisseling is weer het gevolg van de veranderende hormonen. Het oestrogeen wordt minder en minder aangemaakt door je eierstokken. Het extra vetlaagje neemt de productie over omdat het vetweefsel dit deels gaat aanmaken. Het is nu zaak geworden om op je voeding te gaan letten. Een van de veel voorkomende overgangsklachten.

Je lichaam vraagt je aanpassingen te maken.
overgangsklachten afvallen

Doordat je stofwisseling vertraagd zul je extra vet kweken, het verbrand niet meer. Wanneer je besluit extra te gaan sporten, dan zul je ervaren dat je buikje eerder groter wordt. Dat is dus niet de oplossing. Geen dieet maar anders en waarschijnlijk gezonder eten is de oplossing. Een klein buikje of vet is tijdens de overgang niet slecht. Vrouwen met minder “reserve” hebben vaak heftigere klachten.

 

Botontkalking niet bij alleen overgangsklachten

Tijdens de overgang verliezen vrouwen meer bot dan daarvoor, in korte tijd zo’n 10-20 procent. Echter, de botontkalking begint bij vrouwen al tussen je 35e-45e levensjaar. Vanaf dat moment verlies je botmassa. Het is dus van groot belang om calciumrijk voedsel te eten, regelmatig sporten of bewegen en niet, of niet meer, te roken. Wat je kwijt bent krijg je niet terug en wanneer je het ontdekt (huisarts of specialist) dan is het te laat. Let dus hel goed op je voeding en onderschat het niet. Ik ben ook gestopt met roken, wat me eerst wat kilo’s extra heeft gebracht, maar door gezond eten en normaal bewegen nu weer bijna normaal is. Botontkalking is niet een symptoom die je herkent tijdens de overgang.

Botontkalking, wees je er bewust van!

Wijs ook anderen op dit gevaar. Je kunt het bespreekbaar maken wanneer je de klachten deelt met een vriendin of je kinderen. Nogmaals, dit is een van de symptomen die niet eerder waarschuwt dan wanneer het te laat is.

Relatie en overgangsklachten

De periode van de overgang begint rondom je 35e – 40e levensjaar en zal dan gemiddeld 4 tot 10 jaar duren. Je hormoonhuishouding veranderd en zal daardoor ongemakken met zich meebrengen. De kans dat dit spanningen met zich meebrengt, of doet ontstaan, is groter dan daarvoor. In deze periode gebeuren er ook andere dingen in je leven, zoals: kinderen gaan uit huis studeren, ouders vragen meer aandacht, je beseft dat kinderen krijgen niet meer kan en zo nog meer veranderingen. Mijn man en ik hebben hier regelmatig over gesproken en ik heb hem ook getracht uit te leggen hoe ik me voel en waarom. Bespreek jij het ook met iemand?

Vermoeidheid, depressief zijn of lusteloosheid.

depressief of lusteloos

Doordat de overgang 4 – 10 jaar duurt kun je eventuele symptomen en hun klachten niet blijven negeren. Wanneer ik honger heb wordt ik kribbig echter door andere voeding heb ik daar nu ook veel minder last van. Ook de opvlieger is bijna helemaal verdwenen!

Samen uit, samen thuis.

Samen praten en rekening met elkaar te houden brengt je een heel eind. Ook je omgeving begrijpt het dan beter. Hij herkent nu ook de symptomen. Wanneer jou dat niet lukt, of het gewoonweg niet kan, dan adviseer ik je er met een goede vriendin of deskundigen over te praten. Er zijn ook hulporganisaties die je hierin kunnen steunen.

Huid en haar

Door je veranderende hormoon balans, met name oestrogeen, zul je merken dat je huid en haar ook anders worden. Dit is ook één van de veel voorkomende overgangsklachten. Als eerste nemen we de huid.

De huid

Gelukkig kunnen we iets wat verdwijnt ook weer (gedeeltelijk) toevoegen of beschermen door het te eten, drinken of smeren. Je huid wordt droger en slapper door de veranderende hoeveelheid oestrogeen. Dit is een van de symptomen waar bijna iedereen me te maken krijgt. Ik heb hier wat minder last van, tot nu toe, omdat ik al jaren mijn huid met goede crème verzorg. Wees kieskeurig met de keuze van je crème want een ieder zijn huid heeft weer andere bescherming en toevoeging nodig. Dat heeft te maken met waaraan je huid wordt blootgesteld, je genen en bijvoorbeeld, heel belangrijk, roken. Roken behoort er niet toe, maar dat wisten we al.

Roken

Breekt vitamine C af, je krijgt een “streepjescode” rond je lippen doordat je de lippen continu tuit, breekt collageen af waardoor je diepere rimpels krijgt, sneller grijs en kaal worden door verminderde doorbloeding van de haarzakjes, meer mee-eters en verstopte talgklieren boven de bovenlip en op de wangen en zo nog veel meer. Trek zelf je conclusie wanneer je niet tevreden bent met je huid of haar. Er bestaan allerlei hulpmiddelen om te stoppen, echter, je moet het wel willen omdat je er anders gewoon doorheen rookt en het erger maakt voor jezelf en omgeving.

Na het stoppen met roken is het verstandig om huidserums met anti oxidanten zoals vitamine C en retinol (vitamine A) te gebruiken.

Haren

Hoofdhaar kan slap en dun worden. Ik heb slap haar, al heel mijn leven. Nu in de overgang merk ik dat het haar zelfs na het krullen bijna direct weer uitzakte. Voor hoofdhaar is het heel erg belangrijk dat het goed wordt gestimuleerd. Dit om de doorbloeding van je hoofdhuid te stimuleren. Met name door de afnemende hoeveelheid oestrogeen is het belangrijk om de doorbloeding te stimuleren. Omdat ik al heel mijn leven slap haar heb, erfenis van mijn ouders, is het voor mij niet één van de belangrijkste klachten. Bij slap en dun haar is het belangrijk geen agressieve haarmiddelen te gebruiken.

Wellicht ben je ook al tot de ontdekking gekomen dat je haargroei op andere plekken opeens versterkt. De oorzaak is de afnemende vrouwelijke hormoon productie en gelijkblijvende mannelijke hormoon productie. Dit kan vervelend zijn en kun je oplossen door te harsen of epileren. Mijn man maakt mij vaak opmerkzaam van mijn “snor” of een verwilderde lange haar.

Borsten en de overgang

Je borsten veranderen tijdens de overgang. Doordat je oestrogeen verminderd verandert ook je melkklierweefsel en vetklierweefsel en worden je borsten minder stevig. Deze overgangsklachten en symptomen komen dus bij de vrouw voor. Bij mannen en vrouwen zal het bindweefsel slapper worden naarmate je ouder wordt. Dit zorgt dus ook voor verslapping.

Nachtrust wordt verstoord

De slaap kan vervelend worden verstoord door een opvlieger of nachtzweten. Van beide ga je transpireren en ik ging dan vaak even uit bed. Even was soms ook zo maar 1 of 2 uur, met als gevolg een hangerig gevoel gedurende de dag. Nu heb ik daar geen last meer van zoals je al eerder in dit bericht hebt kunnen lezen. Opvliegers kunnen heftig zijn. Met Menoxium kun je ze verminderen of onderdrukken.

Er zijn meer dan hierboven genoemd. In de loop van de tijd zal ik meer toevoegen. Deze verzameling geeft denk ik de meest voorkomende symptomen weer.

Ik wens je veel leesplezier en hoop dat mijn ervaringen jou ook kunnen helpen.