De menopauze is het moment dat je de laatste keer ongesteld was en dan een jaar later. Je weet het dus pas achteraf welk moment dat was. Het moment ontstaat doordat de vrouw geen eitjes meer heeft in de eierstokken. Deze voorraad is afgenomen doordat je eierstokken minder progesteron en oestrogeen produceren.

Het moment van de menopauze is voor iedere vrouw verschillend. Ik weet mijn moment niet meer, wel ongeveer maar niet welke maand van mijn laatste menstruatie. Je bent op dat moment al bezig met je overgangsklachten die veroorzaakt zijn door de veranderende hormoon huishouding. De klachten tijdens de menopauze zijn voor iedere vrouw verschillend.

Enkele Overgang Klachten Op Een Rijtje:

Onregelmatige menstruatie. Je wordt onregelmatig ongesteld.

Je wordt er bijna gek van, opvliegers en of nachtzweten. Het vliegt je opeens aan en verdwijnt geleidelijk, niemand snapt je.

Minder behoefte aan seks. Dit komt doordat je testosteronspiegel in je bloed daalt. Je man of partner heeft daar niet altijd begrip voor.

Pijnlijke spieren en gewrichten. Met name in de handen maar ook vingers.

Hoofdpijn. Hoofdpijn kan een overgangsklacht zijn.

Depressief. Je depressief worden doordat er zoveel dingen in je lichaam en ook geest veranderen tijdens de menopauze. Ook in je omgeving gebeuren dingen, zoals kinderen die uit huis gaan, ouders die meer aandacht nodig hebben en zo voort.

Relatie. Je relatie kan onder druk komen te staan wanneer je jou klachten niet kunt delen of bespreken met je man.

Dit zijn echter niet alle voorkomende klachten die met de overgangsperiode gepaard gaan. Wanneer jij je menopauze klachten wilt verminderen dan zijn er boeken en tips beschikbaar. Wanneer je aangepast gezond gaat eten dan zul je erg verrast zijn met de resultaten. Je zult er echt van versteld staan wat je zelf kunt doen om de meeste klachten te verminderen of te elimineren. Wanneer je denkt dat het niet meer lukt of je klachten te heftig zijn geworden, raadpleeg dan altijd een arts of deskundige.

De overgang is een nieuw begin waarvan je gaat genieten.

Voor de meeste ongemakken zijn er praktische oplossingen. Luister naar je lichaam en zoek de oorzaak. Echt, het heeft mij geweldig geholpen.

Ontdek ook zelf dat je anders moet gaan eten. Dat heeft mij veel geholpen en klachten verminderd en opvliegers verdreven.
Weet jij wanneer je de laatste keer ongesteld was?

Conclusie

De menopauze is belangrijk om te weten maar de periodes van de overgang zijn die je het meest interesseren. Dit is voornamelijk door de overgangsklachten waarmee sommige vrouwen dagelijks mee te maken krijgen. Andere vrouwen hebben slechts lichte klachten.

Het begon bij mij met een onregelmatige menstruatie en dat kan best lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld veel buiten het huis moet zijn.