Menopauze en mijn laatste menstruatie

door | 13 juli 2018

De menopauze is het moment dat je de laatste keer ongesteld was en dan een jaar later. Je weet het dus pas achteraf welk moment dat was. Het moment ontstaat doordat de vrouw geen eitjes meer heeft in de eierstokken. Deze voorraad is afgenomen doordat je eierstokken minder progesteron en oestrogeen produceren.

Het moment van de menopauze is voor iedere vrouw verschillend. Ik weet mijn moment niet meer, wel ongeveer maar niet welke maand van mijn laatste menstruatie. Je bent op dat moment al bezig met je overgangsklachten die veroorzaakt zijn door de veranderende hormoon huishouding. De klachten tijdens de menopauze zijn voor iedere vrouw verschillend.

Enkele overgang klachten:

Onregelmatige menstruatie. Je wordt onregelmatig ongesteld.

Opvliegers en of nachtzweten. Het vliegt je opeens aan en verdwijnt geleidelijk, niemand snapt je.

Minder behoefte aan seks. Dit komt doordat je testosteronspiegel in je bloed daalt.

Pijnlijke spieren en gewrichten. Met name in de handen maar ook vingers.

Hoofdpijn. Hoofdpijn kan een overgangsklacht zijn.

Depressief. Je depressief worden doordat er zoveel dingen in je lichaam en ook geest veranderen tijdens de menopauze.

Relatie. Je relatie kan onder druk komen te staan wanneer je jou klachten niet kunt delen of bespreken met je man.

Dit zijn echter niet alle voorkomende klachten die met de overgangsperiode gepaard gaan. Wanneer jij je menopauze klachten wilt verminderen dan zijn er boeken en tips beschikbaar. Wanneer je aangepast gezond gaat eten dan zul je erg verrast zijn met de resultaten. Je zult er echt van versteld staan wat je zelf kunt doen om de meeste klachten te verminderen of te elimineren. Wanneer je denkt dat het niet meer lukt of je klachten te heftig zijn geworden, raadpleeg dan altijd een arts of deskundige.

gezond eten tijdens de menopauze
Ontdek ook zelf dat je anders moet gaan eten. Dat heeft mij veel geholpen en klachten verminderd en opvliegers verdreven.
laatste menstruatie
Weet jij wanneer je de laatste keer ongesteld was?