Hoe lang duurt de overgang denk je?

Gemiddeld 4 tot 10 jaar. Mijn overgang is begonnen toen ik 45 was. De duur van de overgang is in mijn geval dus al 7 jaar.

Waaruit bestaat de overgang eigenlijk?

De overgang is de periode die de pre-menopauze, menopauze en post menopauze bevat. Samen vormen ze de overgangs periode.

Symptomen tijdens de duur van de overgang.

Ten eerste: het start met een onregelmatige menstruatie.

tweede: een buikje en rollers dienen zich aan.

derde: mijn borsten groeiden één cupmaat.

vierde (en zeker niet als laatste): slap haar.

De emotionele periode rondom de menopauze

De start is voor iedere vrouw verschillend. In het algemeen kun je stellen dat de meeste vrouwen rond hun 40e levensjaar in de overgang komen. Juist in die periode gebeuren er vaak ook andere dingen: Hoe lang de overgang duurt is dus best wel belangrijk om te weten. Kijk eens op deze simpele test: overgangsklachten test om te zien of jij in de overgang bent gekomen of lees en zoek in mijn overgangsklachten berichten.

Pre Menopauze (35-40)

Dit is de eerste fase van de overgang. De eicel productie neemt af.

Menopauze (40-50)

Dit is de periode als je 12 maanden niet hebt gemenstrueerd. Je weet het dus pas na een jaar.

Post menopauze (50 – 50+)

Het oestrogeen nivo is te laag en zal niet meer toenemen. Het oestrogeen hormoon zorgt voor je vrouwelijke kenmerken.

Overgang (35-50+)

De duur van de overgang is dus de periode van de pre menopauze tot de post menopauze. Gedurende deze periode heb je zwakkere en sterkere overgangsklachten. Hoe lang duurt de overgang eigenlijk?

Het is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het begint rond je 35e en duurt dan gemiddeld 4 – 10 jaar. Tegenwoordig is het vrij normaal dat vrouwen op hun 30-35 levensjaar aan kinderen beginnen. In de praktijk betekent het dat ze een paar jaar na de geboorte van het laatste kind in de overgang kunt komen. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat de overgang best wel ongemakken met zich meebrengt als je er zelf niet aan werkt of wil werken.

En Nu: Hoe kom ik zo goed mogelijk door de overgang?

 

Mijn ervaringen

Bij mij nu 7 jaar. Hopelijk ben ik over de helft. Meteen toen ik de eerste overgangsklachten kreeg, ben ik op zoek gegaan wat ik er zelf aan kon doen. Pillenslikken is niet mijn ding en doe dingen graag zelf. Nu weer lekker in mijn vel. Door veel te lezen en zoeken heb ik hulp gevonden voor mijzelf. Zelfhulp tijdens de duur van de overgang is best wel heel erg belangrijk vind ik. Je wilt toch niet voor ieder wisse wasje naar de huisarts of specialist gaan? Vroeger zat er best wel een taboe op om over overgangsklachten te spreken. Mijn moeder is zo’n voorbeeld. De opvliegers en het veranderen van lichaam heb ik wel opgemerkt. Echter nooit echt iets van gezegd. In andere culturen dan de onze wordt er wel openlijk over gesproken.

Hoe lang duurt de overgang

Kijk eens bij de e-boeken die ik heb gevonden, daar vind ik veel hulp en richting. Voor mij is het heel erg praktisch gebleken. De duur van de overgang is best lang en er gebeurt  veel in je lijf en geest.

Veel leesplezier en wijsheid gewenst. 

Ik wil je graag dit volgende bericht ook aanbevelen:

overgangsklachten